Wieprz nozka

Nóżki wieprzowe przednie mają więcej mięsa niż nóżki tylne. Otoczone są grubą warstwą skóry. Znajduje się w nich dużo powięzi, chrząstek oraz błon. Nóżki wieprzowe tylne mają mniej mięsa niż nóżki przednie i są od nich krótsze. Znajduje się w nich dużo powięzi, chrząstek oraz błon. Przerost tłuszczowy jest dość znaczny Nogi wieprzowe zaliczane są do podrobów. Bardzo często wykorzystywane do gotowania zup, bulionów oraz galaret bez konieczności dodatku żelatyny, ponieważ zawierają duże ilości elastyny i kolagenu. Po usunięciu kostek można je także wykorzystywać do faszerowania. Mogą być pieczone w piekarniku i grillowane, a następnie podawane na gorąco z sosem. Często nogi wieprzowe wykorzystuje się jako dodatek do bigosów oraz różnego rodzaju gulaszów. Na rynku dostępne są nogi surowe lub peklowane. 

 
wieprz29nogi