cielec gorka

Górkę tworzą żebra z bardzo kruchym mięsem. Zewnętrzna strona górki pokryta jest warstwą powięzi. Są to mięśnie spoiste, biegnące wzdłuż kręgosłupa, jędrne o delikatnej strukturze.

Górka z kością to delikatne, soczyste, jasnoróżowe mięso. Struktura mięśni jest spoista, zwarta i jędrna. Od wewnątrz przyrośnięte są kości żeber, a od zewnątrz pokryta jest warstwą powięzi. Przerost tłuszczowy w tej części półtuszy jest znaczny i widoczny. Mięso niezbyt dobrze odchodzi od kości.

Górka bez kości to mięso soczyste, o luźnej, ale jędrnej konsystencji. Charakteryzuje się jasnoróżową barwą. Przerost tłuszczowy jest mniejszy niż w górce z kością. Widoczne są liczne powięzi i ścięgna.

Mięso doskonale nadaje się na różnego rodzaju potrawki, gulasze i kotlety z kostką. Można ją smażyć z różnego rodzaju przyprawami lub dusić, aby uzyskać wyjątkowy efekt smakowy. Górka również świetnie nadaje się np. na grilla.

 

 
ciel udziec
górka z kością